Dieta Wegańska

Śniadanie: Pieczywo żytnie na naturalnym zakwasie z marchewkowym hummusem, pomidorem, szczypiorkiem oraz ziołami. 

Składniki: chleb żytni, humus marchewkowy, pomidor, szczypiorek, zioła

Przepis: chleb żytni posmarować humusem, położyć pomidora oraz szczypiorek i doprawić do smaku

Obiad: Pełnoziarnisty makaron spaghetti z czerwoną soczewicą, marchwią, cebulą, czosnkiem, przecierem pomidorowym i przyprawami. 

Składniki: makaron spaghetti, pomidory bez skóry, czerwona soczewica, olej rzepakowy, cebula, czosnek, suszone pomidory, papryka słodka, oregano, bazylia, pieprz

Przepis: Makaron gotujemy al’dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos.
W wysokim garnku gotujemy wodę (1 szklanka). Soczewicę płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut do momentu, aż wchłonie całą wodę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na małej patelni, na odrobinie oleju szklimy cebulę, a po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 1 min. Suszone pomidory drobno siekamy. Do garnka z soczewicą  dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, pomidory, przyprawy (paprykę, bazylię, oregano)  blendujemy delikatnie (ale tylko do momentu, aż soczewica lekko się rozdrobni, chyba, że zależy nam na aksamitnie gładkim sosie, wtedy blendujemy dłużej). Wstawiamy garnek na palnik, dodajemy posiekane suszone pomidory i gotujemy sos na średnim ogniu (bez przykrycia) ok. 15 minut. Ugotowany makaron polewamy sosem, możemy również posypać startym żółtym serem, parmezanem. 

Kolacja: Sałatka z rukoli, tofu naturalnego, komosy ryżowej , pomidorków koktajlowych, rzodkiewki, nasion słonecznika, oliwy z oliwek 

Składniki: sucha komosa ryżowa, tofu wędzone, rukola, pomidorki koktajlowe, nasiona słonecznika, oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz

Przepis: Komosę ryżową przesypać na drobne sitko i przepłukać pod bieżącą wodą przecierając ją palcami. Wsypać do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć rondelek z palnika i odstawić pod przykryciem na kolejne 5-10 minut (komosa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się przezroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne). Tofu pokroić w kostkę. Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na połówki. Nasiona słonecznika uprażyć na patelni do lekkiego zarumienienia. Do ostudzonej komosy dodać połówki pomidorków, rukolę, pokrojone tofu i nasiona słonecznika. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem i polać nią sałatkę