DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Śniadanie: Jajka sadzone na oliwie z oliwek, pomidory i sałata

Składniki : jajka, sałata pomidory, oliwa z oliwek

Przepis: na patelnie wlej trochę oliwy z oliwek i ją rozgrzej, następnie wbij jajka na patelnie i smaż do ścięcia się białka. na talerzu ułóż liście sałaty i pokrojone pomidory oraz usmażone jajko.

Obiad: Grillowany tuńczyk z sałatą rzymską, ogórkiem, pomidorem i awokado

Składniki: stek z polędwicy tuńczyka o grubości ok 2 cm, oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz, sól morska, ogórek, pomidor, awokado, sałata rzymska

Przepis: Steki z tuńczyka przed grillowaniem skrop oliwą, oprósz sola, pieprzem i wmasuj w mięso z obu stron. Do grillowania tuńczyka ruszta odwróć na stronę rynienkową. Grill gazowy rozgrzej do temperatury 200°C, następnie przykręć pokrętła do pozycji medium i posmaruj ruszt olejem. Steki z tuńczyka o grubości 2 cm, grilluj po 2 minuty z każdej strony aby były lekko surowe ale ciepłe w środku. Aby uzyskać charakterystyczny diamentowy wzór obracaj steka co 1 minutę, przed odwróceniem skrop mięso oliwą. Celuj w temperaturę wewnętrzną 46 °C (115 °F), do tego celu możesz wykorzystać termometr do grillowania. Tuńczyk z grilla nie potrzebuje czasu na odpoczywanie, możesz go podawać od razu po ściągnięciu z rusztu. Grillowanego tuńczyka serwuj skropionego oliwą, sokiem z cytryny i z warzywami.

Kolacja: Grillowane warzywa z oliwą z oliwek i kuskus

Składniki: kasza kuskus, papryczka chilli, dymka, pomidory, zielone papryki, czarne oliwki bez pestek, listki mięty, kmin rzymski, pieprz, natka pietruszki

Przepis: Wsyp kuskus do dużej miski i zalej wrzątkiem. Zostaw na chwilę, żeby nasiąknął wodą. W międzyczasie rozgrzej patelnię z grubym dnem. Wrzuć na nią chilli i smaż przez 4 minuty mieszając. Odstaw i wystudź. Odetnij końcówki dymki, przekrój cebulki na pół i wrzuć wszystko do blendera. Użyj funkcji pulsacyjnej, żeby je zmielić. Dodaj pomidory, czerwoną paprykę, oliwki i miętę. Zmiel wszystko, kilkakrotnie uruchamiając blender. Wymieszaj kuskus widelcem. Dodaj mieszankę warzywną, kmin rzymski, pieprz kajeński i sól. Przełóż wszystko do dużej miski i posyp natką pietruszki.