Dieta Ketogeniczna

śniadanie: jajecznica na boczku, filiżanka czarnej kawy ze śmietanką

Składniki: jajka, boczek, masło, kawa, śmietanka

Przepis: Do miski wbij jajka. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pozwól, aby tłuszcz powoli się wytapiał. Następnie dodaj łyżkę masła. Na patelnię wlej jajka. Dopraw solą i pieprzem. W trakcie smażenia cały czas mieszaj zawartość patelni za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy jajka zaczynają się ścinać i uzyskasz odpowiednią konsystencję zestaw patelnię z płyty grzewczej. Gorącą jajecznicę wyłóż na talerz.

Obiad: smażony dorsz, sałatka z tuńczyka z sałatą, pomidorem i majonezem

Składniki: filet z dorsza, jajko, mąka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, sok z cytryny, główka sałaty, pomidory, puszka tuńczyka, majonez

Przepis: Wypłucz rybę i odsącz ją z nadmiaru wody. Przypraw filety z obu stron solą i pieprzem, po czym obtocz mąką, jajkiem, i znów mąką. Smaż filety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone kawałki ryby skrop sokiem z cytryny. Sałatę umyj, osusz i pokrój. Pomidory pokrój w ćwiartki. Następnie dodaj puszkę tuńczyka oraz majonez.

Kolacja: pieczona gęś z sosem śmietanowym i smażonymi brokułami.

Składniki: Filet z gęsi, cytryna, miód, czosnek, sól, pieprz, oliwa z oliwek, śmietana, brokuły

Przepis: Z cytryny wyciśnij sok. Dodaj do niego miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Piersi przekrój na pół tak, żeby powstały 4 porcje mięsa. Mięso zamarynuj. Odstaw na min. 30 minut w chłodne miejsce. Mięso przesmaż na patelni (na tłuszczu, który wytopi się z gęsi), przełóż je do brytfanki. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 2-3 h co jakiś czas podlewając piersi wodą, lub tłuszczem, który wytopi się z mięsa. Po wyjęciu z pieca, płynną cześć wymieszaj ze śmietaną. Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż brokuły.