Dieta DASH

Śniadanie: trzy kromki chleba żytniego pełnoziarnistego z serkiem homogenizowanym, wędliną drobiową, rukolą i pomidorem

Składniki: chleb żytni pełnoziarnisty, serek homogenizowany, wędlina drobiowa, pomidor, rukola

Przepis: Kromki chleba posmaruj serkiem homogenizowanym, następnie dodaj wędlinę drobiową, plasterek pomidora oraz kilka liści rukoli

Obiad: krem z pomidorów lub brokułów, ryba pieczona w folii z makaronem razowym, brokułami lub fasolką szparagową gotowaną na parze, szklanka soku warzywnego

Składniki: Bulion warzywny, 1 duży brokuł, cebula, 3 duże ząbki czosnku, 3 łyżki masła klarowanego, serek typu Philadelphia, sól, pieprz, makaron razowy, dowolna ryba

Przepis: Cebulę oraz ząbki czosnku obierz. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, cebulę zaś posiekaj na większe kawałki. W garnku umieść trzy łyżki masła klarowanego. Ustaw średnią moc palnika i dodaj cebulę. Podsmażaj ją w garnku bez przykrycia przez pięć minut. Dodaj czosnek i zamieszaj całość. Brokuły umyj. Odetnij nożem wszystkie różyczki. Różyczki przepłucz i dodaj do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Do garnka wlej trzy szklanki bulionu warzywnego. Dodaj też po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę. Po około 20 minutach gotowalnia brokuły powinny być już miękkie. Wyłącz zupę. Przed zmiksowaniem zupy na gładki krem brokułowy dodaj łyżkę serka typu Philadelphia. Zupę zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Rozmrożoną rybę układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Rybę solimy i przyprawiamy. Rybę polewamy pomidorami z puszki. Dodajemy brokuł. Rybę pieczemy 1 h w 200°C.

Kolacja: dwie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, chudy twarożek z warzywami – rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem

Składniki: chleb żytni pełnoziarnisty, chudy twaróg, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek

Przepis: Kromki chleba posmaruj chudym twarogiem. Dodaj na wierzch rzodkiewkę, ogórka i posyp całość szczypiorkiem