Magiczne działanie czekolady?
Kakao bogate jest w składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu- witaminy B, E, A, żelazo, magnez czy cynk
Najzdrowszą czekoladą jest czekolada gorzka oraz deserowa, ponieważ są najbardziej bogate w kakao. W skład wchodzi min. 60-70% kakao
Czekolada jest cennym źródłem antyoksydantów, czyli polifenoli, a także flawonoli. Zwalczają one wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, wpływają na koncentrację i pamięć, chronią przed miażdżycą.
Pozytywny wpływ czekolady na poprawę pracy mózgu i opóźnienie procesu starzenia się organizmu
Czym jeszcze zaskakuje?
Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają poziom cholesterolu LDL
Zawarte w niej substancje psychoaktywne wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie, pobudzane jest wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Kofeina dodaje nam energii i zachęca do działania
Działa uzależniająco przez dużą ilość teobrominy, anandamidyny oraz fenyloalaniny (W czekoladzie gorzkiej zawarte jest ok. 10 g teobrominy na kg, w przypadku czekolady mlecznej ok. 5 g.
Ile jeść czekolady? Sięgaj po czekoladę z dużą zawartością kakao, bezpieczna dawka czekolady to 1-2 kostki na dzień