Magiczne działanie czekolady?

Kakao bogate jest w składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu- witaminy B, E, A, żelazo, magnez czy cynk

Najzdrowszą czekoladą jest czekolada gorzka oraz deserowa, ponieważ są najbardziej bogate w kakao. W skład wchodzi min. 60-70% kakao

Czekolada jest cennym źródłem antyoksydantów, czyli polifenoli, a także flawonoli. Zwalczają one wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, wpływają na koncentrację i pamięć, chronią przed miażdżycą.

Pozytywny wpływ czekolady na poprawę pracy mózgu i opóźnienie procesu starzenia się organizmu

Czym jeszcze zaskakuje?

Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają poziom cholesterolu LDL

Zawarte w niej substancje psychoaktywne wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie, pobudzane jest wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Kofeina dodaje nam energii i zachęca do działania

Działa uzależniająco przez dużą ilość teobrominy, anandamidyny oraz fenyloalaniny (W czekoladzie gorzkiej zawarte jest ok. 10 g teobrominy na kg, w przypadku czekolady mlecznej ok. 5 g.

Ile jeść czekolady? Sięgaj po czekoladę z dużą zawartością kakao, bezpieczna dawka czekolady to 1-2 kostki na dzień

Sprawdź swoją wiedzę o czekoladzie klikając w link!