Mleczna, gorzka, biała, a nawet różowa – czekolada naturalna występuje w wielu barwach, które różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale również smakiem. Prawdziwi znawcy doskonale wiedzą, jakich doznań smakowych spodziewać się po degustacji poszczególnych rodzajów. Każda czekolada składa się z trzech podstawowych składników: masła kakaowego, masy kakaowej i cukru. W zależności od rodzaju czekolady proporcje tych składników są różne, a to skutkuje nietypowym połączeniem cierpkiego i słodkiego smaku.

Czekolada gorzka składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru, czasami z niewielką domieszką wanilii, zawiera co najmniej 70 % miazgi kakaowej.                                                         

Czekolada deserowa zawiera od 30 do 75% miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki, jest słodkawa w smaku i ma ciemniejszy kolor 

Czekolada mleczna zawiera mleko, przez co jest łagodniejsza i słodsza w smaku, ilość miazgi kakaowej nie przekracza 50%

Czekolada biała bez zawartości proszku kakaowego, w najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego.

Czekolada różowa to stosunkowo młody wynalazek, po raz pierwszy zaprezentowano go w 2017 roku. Mogłoby się wydawać, że różową czekoladę otrzymuje się poprzez dodanie do białej tabliczki barwnika – nic bardziej mylnego. Tak naprawdę przygotowuje się ją ze specjalnych nasion kakaowca występujących w Brazylii, Ekwadorze i Wybrzeżu Kości Słoniowej. W smaku różowa czekolada jest słodka, jednak prawdziwi smakosze wyczują lekko kwaśną, owocową nutę przywodzącą na myśl jagody. Jest przy tym o wiele lżejsza i bardziej delikatna niż klasyczna czekolada mleczna lub gorzka. Do niedawna ten przysmak zarezerwowany był jedynie dla nielicznych, teraz jednak może spróbować go każdy.