Osobisty faworyt na dni, w których nie mamy dużo czasu na przyrządzenie posiłku.
- Kasza gryczana – 100g
- Marchew – 1 sztuka
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Ugotowany na parze brokuł – 4 różyczki
- Czosnek – 4 ząbki
- Ciecierzyca z puszki lub słoika – 6 łyżek
- Ser sałatkowy typu feta – 100g
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sól i pieprz
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Marchew zetrzyj na grubych oczkach, paprykę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Ciecierzycę opłukaj na sitku, ser pokrój w drobną kostkę. Na dwóch łyżkach oliwy podsmaż marchew i paprykę, po kilku minutach dodaj czosnek, brokuły i ciecierzycę, po 3 minutach dodaj kaszę. Smaż całość przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypane serem typu feta.
Wartość odżywcza porcji kaszy gryczanej z warzywami:
- Energia: 604 kcal
- Białko: 49 g
- Tłuszcz: 51 g
- Węglowodany: 150 g
- Błonnik pokarmowy: 25 g
- Ładunek glikemiczny: 43,8