Osobisty faworyt na dni, w których nie mamy dużo czasu na przyrządzenie posiłku.

  • Kasza gryczana – 100g
  • Marchew – 1 sztuka
  • Papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • Ugotowany na parze brokuł – 4 różyczki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Ciecierzyca z puszki lub słoika – 6 łyżek
  • Ser sałatkowy typu feta – 100g
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sól i pieprz

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Marchew zetrzyj na grubych oczkach, paprykę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Ciecierzycę opłukaj na sitku, ser pokrój w drobną kostkę. Na dwóch łyżkach oliwy podsmaż marchew i paprykę, po kilku minutach dodaj czosnek, brokuły i ciecierzycę, po 3 minutach dodaj kaszę. Smaż całość przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypane serem typu feta.

Wartość odżywcza porcji kaszy gryczanej z warzywami:

  • Energia: 604 kcal
  • Białko: 49 g
  • Tłuszcz: 51 g
  • Węglowodany: 150 g
  • Błonnik pokarmowy: 25 g
  • Ładunek glikemiczny: 43,8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *